Skapa en tilltalande webbsida

Fler och fler privatpersoner startar en blogg eller en hemsida om något de är intresserade av. För de flesta företag är det närmast en nödvändighet, då internet idag blivit en naturlig del av verksamheten. Här är några saker att tänka på när du bygger din webbplats.shutterstock_153096137

Webbhotell

När du ska lägga upp en hemsida behöver du någonstans att lagra din information, dvs text och bilder som ska visas. Om du väljer att skriva på WordPress eller Blogger är det gratis, men du har inte samma möjlighet att utforma design och funktioner. Vill du ha mer frihet lägger du istället din sajt på ett webbhotell.

En egen domän

När du sätter upp en webbplats behöver du en domän. Det är i princip en webbadress som du lägger in din hemsida och övriga sidor på, exempelvis: www.mindomän.se och www.mindomän.se/kontakt osv…

Publiceringsverktyg

När webbhotellet och domänen är klara behöver du ett program som hjälper dig att enkelt skapa en hemsida, ett publiceringsverktyg. På de flesta webbhotell erbjuds du att använda något av de vanligaste verktygen, exempelvis WordPress, Drupal, Joomla och osCommerce (bra till e-handel). Vill du istället skapa sidan från grunden går det naturligtvis att använda HTML, Java, Javascript och PHP.

Skapa hemsidan

Det är enkelt att bygga en hemsida om du använder ett publiceringsverktyg. Om du väljer det populäraste, WordPress, så gör du så här:

  • Välj en mall. Det finns flera tusen att välja på och de flesta går att anpassa
  • Skriv in dina texter
  • Lägg till videor och bilder

Även om du väljer ett annat verktyg så fungerar det på ungefär samma sätt: Ingenting behöver kodas, det sköter publiceringsverktyget om.

Det här var en kort sammanfattning, det finns mängder av tillägg att använda för att du ska få det utseende på din sajt som du vill ha.