Om företaget behöver köpa en fastighet

Vissa gånger är det bättre att köpa än att hyra som företagare. Här handlar det också om hur stor yta det handlar om. I de fall verksamheten bara behöver ett par rum, brukar bästa valet vara att hyra. Dock kan det handla och stora ytor och höga hyreskostnader för många företag.

Sedan är det inte bara att köpa hipp som happ, utan ett företag måste ha en solid ekonomi för att kunna investera. Alternativt finns också företagslån hos olika lånegivare, vilket kan leda till lägre kostnader. Något som alltid visar sig när du gör en kostnadskalkyl.

Så ser du om företaget vinner på att köpa lokaler

För att se om driften av ett företag och verksamheten ska ske i hyrda eller köpta lokaler måste du jämföra de årliga kostnaderna. Det första du ser till är hyreskostnaderna och väger de mot ett eventuellt företagslån. Här är det då ränta och amortering gentemot hyra som gäller.

Du får heller inte glömma bort kostnader för eventuellt underhåll för egna lokaler. Något som den du hyr av normalt sköter. Är det sedan så att internet, vatten eller el ingår? Ja då måste du också se till det innan du bestämmer dig.