Lagra i molnet

När man talar om att lagra information digitalt finns det idag ett antal olika alternativ i form av hårddiskar, USB-minnen, CD-skivor och minneskort. På senare år har det tillkommit ytterligare en möjlighet att lagra information, nämligen i molnet, något som blivit mycket populärt.

datamoln

Att lagra filer i molnet innebär att man istället för att lagra filerna på sin egen hårddisk eller någon annan enhet man har så lagrar man filerna på nätet.

Att lagra filer på nätet är inget nytt, men det är först på senare år som det blivit möjligt att lagra filer på nätet i större skala. Några av de större molntjänster är bland annat Google Drive, Dropbox och Icloud. Dessa tjänster fungerar på så sätt att det är gratis att lagra filer upp till en viss mängd data, därefter kostar det.

Som med allt annat på nätet finns det både för- och nackdelar med att lagra filer på nätet. Fördelen är givetvis att man kan komma åt sina filer varifrån som helst. Nackdelen är så klart säkerheten, eftersom det alltid finns en risk att hackers och liknande kan komma åt filerna när de finns på nätet.