Datasäkerhet

Alltmer av våra personliga liv och företagens verksamhet är sammankopplat med internet. Den revolution inom tillgänglighet och kommunikation som skett har gett oss oanade möjligheter att hålla kontakt med människor runt hela världen. Men det innebär tyvärr också lika oanade möjligheter för ljusskygga personer att komma åt och missbruka information om dig: t ex dina kontokortsuppgifter för att komma åt dina pengar eller helt enkelt sälja dina personuppgifter i olika reklamsyften.shutterstock_342426605

 

Malware och Virus är skadlig kod som ofta genom synbart oskyldiga gratisprogram införs i ditt datasystem. Malware är ett samlingsnamn för skadliga program som maskar, spyware och olika rootkits som tar sig in och modifierar operativsystemet.

Spyware är spionprogram som samlar in information och skickar tillbaka den till hackaren, som sedan kan använda dina uppgifter till olika former av identitetsstöld, exempelvis få fram finansiella uppgifter och att överföra pengar från dina bankkonton.

Nätverk.

Ett sätt att komma åt dina konton är via trådlösa förbindelser, t ex WiFi. Genom att ställa in datorer så att de liknar en WiFi-anslutning kan de kontakta och komma åt din mobila enhet. Hackare gör även försök att ta sig in i datorer genom IRC-anslutningar och öppna portar.

Före detta personal.

Din IT-avdelning bör ha en policy som säkerställer att verksamhetsinformation stannar inom företaget när människor slutar.