Allt handlar om ström

När man pratar om datorer så är det inte sällan fokus hamnar på de mätbara prestandapunkterna. Man pratar gärna om vilken processor som datorn har och hur stor lagringskapaciteten är, nätaggregatet glöms dock ofta.

steve jobs

När Apple började sin första dator för massproduktion så var Steve Jobs mycket missnöjd över en aspekt, datorns nätagreggat. Hans far som var snickare hade lärt honom hur man som producent bör se till att även de delar som inte syns är väldesignade och av högsta kvalitet. Nätaggregaten från den tiden var dock inte bra på någon av dessa saker. De var stora, varma och långt ifrån vackra att se på. Steve bad då Rod Holt att utveckla en ny typ av nätaggregat som byggde på en helt annan teknik, en teknik som då inte var vanliga i persondatorer.

Idag har dessa skapelser utvecklats något enormt och det är svårt att jämföra en laptops laddarkabel med dåtidens stationära dator. Det för oss dock till en viktig insikt, att en dator endast är lika väl fungerande som dess strömförsörjning. Detta ser vi bland annat genom att företag som Equipit som säljer just laddare och batterier till datorer och mobiltelefoner har ploppat upp.

För stationära datorer är nätaggregaten också viktiga. Speciellt då de oftast drar mycket mer ström. Ett högkvalitativt nätaggregat kan där förlänga komponenternas livlängd och ge din datorinvestering ett lite högre värde.